The White Queen

White Queen, The

(1e seizoen, 10 afleveringen, 60 min, IMDb 7,9)

Dit is een dramatische serie van de BBC gebaseerd op het boek van Philippa Gregory en zoemt in op een ‘game of thrones’ ten tijde van de zogenaamde ‘war of the roses’. Er zijn verschillende ‘houses’ die aanspraak maken op de troon in Engeland. Je hebt Plantagenet, met twee rivaliserende takken, Lancaster en York en als derde doet het huis van Tudor ook mee in de strijd. The White Queen concentreert zich verder op drie vrouwen die een belangrijke rol speelden in aanloop naar en tijdens het koningschap van hun man. Elizabeth Woodville, Queen Elizabeth (The White Queen) naast haar King Edward (IV, House of York), Anne Neville naast haar man Richard (III, broer van Edward, House of York) en Lady Margaret Beaufort, moeder van Henry (VII, House of Tudor).

De serie begint met de strijd tegen Henry (VI, House of Lancaster) die in het gevang wordt geworpen door Edward in 1464, waarna hij zelf koning wordt. Wat volgt is een periode van twintig jaar vol van gekonkel, strijd, liefde, kroningen, familievetes, het geven en afnemen van titels en landerijen, het sluiten van verbonden en huwelijken, een snufje magie, loyaliteit en verraad, samenzweringen en intriges om posities te versterken met het uitzicht op die kroon en troon. Iedereen bidt voor dezelfde God, maar met tegenstrijdige belangen, huis tegen huis en soms zelfs binnen één familie.

De meeste actie is verbaal en speelt zich binnen de donkere muren van kastelen af. Slechts af en toe zie je een veldslag, die echter weinig indruk maakt qua aantallen en zich richt op individuen om het gebrek aan grootte te maskeren. De verbale actie is op zich interessant, hoewel het bijna alleen maar gericht is op de slinkse manieren die toegepast worden voor eigen gewin en macht. Maar goed, in die turbulente tijden ging het daar waarschijnlijk ook alleen maar om.

De serie is opgenomen in België, o.a. in Brugge en Gent.  De aankleding is prachtig. Zowel de locaties als de kostuums zijn een lust voor het oog. Er is veel aandacht voor het feit dat het binnenshuis zo donker was en de mooie vertrekken met prachtige lichtinval via imposante glas in lood ramen zijn om te watertanden. Dat het tijdens de opnames af en toe zelfs binnen de muren van een kasteel bar koud moet zijn geweest, zie je aan de zichtbare adem in sommige scènes. De acteerprestaties zijn adequaat met enkele uitschieters, zoals Faye Marsay (Anne Neville) die een enorme ontwikkeling in karakter kent en Amanda Hale als de zogenaamd vrome, maar o zo fanatieke feeks Lady Margaret Beaufort, die non stop bezig is met haar doel: haar zoon op die troon krijgen.

Een aardige serie die me vooral vast kon houden vanwege mijn interesse in de Middeleeuwen.

Plaats een reactie