Arbitrage

Arbitrage

Arbitrage: het gelijktijdig op verschillende markten kopen en verkopen van effecten (of andere activa) om gebruik te maken van koersverschillen.

Richard Gere speelt Robert Miller, een steenrijke investeerder die richting het einde van zijn loopbaan gaat, maar juist nu voor enkele grote problemen komt te staan. Zakelijk is hij bezig met een mega deal die maar op goedkeuring laat wachten van de tegenpartij, terwijl er een limiet is aan de tijd dat hij geleend geld van een zakenpartner kan gebruiken om een ‘gat’ van een flink aantal miljoenen in de boekhouding te verdoezelen. Privé lijkt alles koek en ei, maar de relatie met zijn vrouw lijkt een puur zakelijke overeenkomst te worden, zijn dochter speelt een belangrijke rol in de firma en komt er achter dat niet alles zo netjes wordt afgehandeld en zijn maîtresse voelt dat ze niet genoeg aandacht krijgt. Om alles nog even op scherp te zetten begaat Miller een onopzettelijke fout waardoor alles aan duigen lijkt te gaan en neemt hij beslissingen die op zijn minst onkies zijn te noemen. Er ontstaat een web van leugens terwijl de klok genadeloos verder tikt.

Het is fijn om Gere weer eens goed aan het werk te zien. Inclusief zijn eigenzinnig knipperen met de ogen ™ en het snuifje ™ dat hij laat horen als hij licht geïrriteerd is, weet hij een onweerstaanbare ‘smooth talker’ neer te zetten, met een zijden tong en dito pak. Ondanks het feit dat hij zo verkeerd bezig is, heb je toch ook met hem te doen en snap je waarom hij het in deze situatie doet, omdat het in zijn ogen de juiste beslissingen zijn voor het bedrijf en zijn familie. Het is duidelijk dat het slechts een kwestie van tijd is voordat het net zich gaat sluiten en het is mooi te zien hoe Miller jongleert met meer ballen in de lucht dan hij eigenlijk aankan. Of het een verloren zaak is zal blijken. Dat er aan elke actie haken en ogen zitten moge duidelijk zijn.

Verhaaltechnisch misschien niet echt een hoogstandje, maar de wijze waarop Gere invulling geeft aan zijn karakter is meer dan de moeite waard.

 

Plaats een reactie